Loading
materiaal onderzoek

Soft / Solid

Projectbeschrijving

kleur verkennen in mondgeblazen glas

Soft / Solid” is een prikkelende verkenning van kleur in mondgeblazen en handgevormd glas, gemaakt tijdens een korte glasresidentie in Zweden. Ondergedompeld in het artistieke landschap van Zweden, verdiepte ik me in het onbekende domein van glas als medium. De reis was een verkenning van de nuances en kruisingen tussen vloeibaar glas en soepel textiel, waarbij kleur naadloos werd toegepast binnen de doorschijnende schoonheid van glas.

Geleid door het samenspel van ondoorzichtige en transparante tinten die moeiteloos in elkaar overvloeien, creëerde ik glazen objecten die de onmiskenbare stijl van Kukka belichamen: levendige kleurblokken, subtiele kleurverlopen en een gedurfde grafische handtekening.

Glasresidentie Zweden

glas ontdekken in Boda Glasbruk

In oktober 2023 bezocht ik Zweden voor een artist-in-residence van 1 week bij The Glass Factory Boda. Geheel onbevangen verdiepte ik me in de fascinerende wereld van glas, waarbij ik me vooral richtte op de kleur en materiaaleigenschappen ervan. In plaats van te streven naar een eindproduct, was het mijn doel om studies uit te voeren in glas.

Werken zonder mallen was heel belangrijk voor me tijdens mijn eerste kennismaking met glas, ik wilde me concentreren op het ambacht. Het gebruik van mallen ging mij te ver in de richting van (re)productie. Ik heb wel een van de optische mallen gebruikt enkel om textuur en patroon toe te voegen aan het oppervlak van het geblazen glas.

Ik liet me leiden door alles wat ik zag, hoorde, rook en voelde. Ik werkte vanuit mijn zintuigen en intuïtie, niet vanuit vooropgezette kennis of ideeën.

Het onvoorspelbare gedrag van de kleuren tijdens het smelten en warm bewerken maakt elk stuk uniek. Om een vaas te maken worden kleuren gesmolten glas in een dunne laag doorzichtig glas gedoopt en met de mond geblazen en uit de vrije hand gevormd en geopend. Na een nacht afkoelen in de afkoeloven wordt de uiteindelijke kleur onthuld.

Project

Concept en Ontwerp
Laura Luchtman, Kukka

Meester Glasblazer
Peter Kuchinke

Leerlingen en assistenten
Josefin Bravo
Alma Duran
Marlijn van Zadelhoff
Natalie Veken

Residency
The Glass Factory Boda
georganiseerd door Oasis en Lagoon

Tentoonstellingen

OBJECT Rotterdam

Wil je met ons samenwerken?

Neem contact met ons op