Loading
kleur onderzoek

Analog Eco

Projectomvang

Duurzame inkten voor grafische toepassingen

In het tweejaarlijkse Festival Analog onderzoekt de Grafische Werkplaats Den Haag hoe innovaties in inkten en dragers kunnen worden toegepast binnen grafische technieken en tot welke mogelijkheden en nieuwe beelden dit kan leiden voor kunstenaars/ontwerpers. Analog Eco is een festival op het snijvlak van toegepaste en autonome kunst met de nadruk op textiel. De verbindende factor is het onderzoekende karakter.

Het doel van dit festival is om mensen bewust te maken van circulair werk en meer specifiek: om de mogelijkheden te laten zien die het gebruik van duurzame inkten en duurzame materialen biedt; om dit verder te onderzoeken en om te ervaren welke kansen dit biedt voor nieuwe ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst en vormgeving.

Onderzoek naar Kleur

instabiliteit van natuurlijke kleuren

Voor Analog Eco Festival onderzocht ik de instabiliteit van natuurlijke kleuren. Natuurlijke kleuren veranderen of vervagen vaak na verloop van tijd. Door deze instabiliteit te omarmen, onderzocht ik hoe onze grafische uitdrukkingen kunnen transformeren.

Om een aparte kleur te creëren die verschilt van de gebruikelijke natuurlijke kleuren die worden gebruikt bij het verven en drukken, heb ik inkten gemaakt met wildpluk materialen en bacteriële pigmenten.

Om het idee dat “natuurlijk altijd beter is” te bevragen, heb ik lentebloemen gebruikt die giftige bestanddelen bevatten. Ik maakte de inkten met natuurlijke bindmiddelen en testte verschillende ingrediënten die de pH-waarde beïnvloeden om de kleur te manipuleren.

Tentoonstelling

kleurstudies

Het tentoongestelde werk verkent een natuurlijk kleurenpalet door middel van grafische, gelaagde composities en kleurstudies op textiel en papier. De werken bevatten zelfontwikkelde zeefdrukinkten gemaakt van pigmentproducerende bacteriën en lentebloemen.

De negendelige installatie benadrukt kleurvariaties in verschillende materialen, waarbij in elk werk dezelfde inkt en techniek wordt gebruikt. De kleuren worden geleidelijk lichter vanaf de linkerbovenhoek voordat ze bijna helemaal vervagen in de rechterbenedenhoek. De installatie wordt aangevuld met een onderzoeksboek.

De animatie hierboven toont het procesboek van het hele kleurenonderzoek, inclusief de gebruikte ingrediënten.

De geanimeerde gifs hieronder van pagina’s uit het procesboek laten de kleurverandering en vervaging zien die optraden tijdens de 4 maanden durende zomertentoonstelling, toen ze werden blootgesteld aan direct zonlicht.

Project

Concept en ontwerp
Laura Luchtman, Kukka

Assistent
Lena Poyard

Fotografie
Laura Luchtman, Kukka
Bertus Gerssen

Exposities

Analoog Eco Festival
Pret-a-porter van Anne Marie

Pers

grafisch tijdschrift RAAM

Wil je met ons samenwerken?

Neem contact met ons op