Loading
materiaal onderzoek

Japanse Duizendknoop

Projectomschrijving

ontwerpen met invasieve soorten

In Europa is Japanse duizendknoop geclassificeerd als een invasieve exotische plantensoort die oorspronkelijk voorkomt in Japan, China, Taiwan en Korea. De plant werd in 1823 door Philipp Franz von Siebold in Nederland geïntroduceerd als tuinplant. Vanuit de Hortus Botanicus botanische tuinen in Leiden verspreidde de soort zich over Nederland en Europa. De plant begon pas na 1950 op grote schaal invasief te worden door het dumpen van tuinafval met plantenresten. Tegenwoordig is Japanse duizendknoop bijna overal in Nederland te vinden. De plant wordt actief bestreden, hoewel dit nog steeds erg moeilijk is zonder het gebruik van agressieve pesticiden.
Het afvalmateriaal van de plant wordt niet gebruikt, maar verbrand, hoewel het een sterke bamboeachtige plant is die ongelooflijk snel groeit. De jonge scheuten kunnen worden gegeten en smaken naar rabarber. De Rotterdamse chef-kok Pepijn Schmeink vond de plant in zijn moestuin en terwijl hij de plant uitroeide, gebruikte hij de scheuten om heerlijk sorbetijs te maken in zijn restaurant. Hij hield een bulk aan sterk cellulosemateriaal over en vroeg zich af of het voor andere toepassingen dan voedsel kon worden gebruikt. Hij gaf me zijn restmateriaal om te onderzoeken hoe ik de plant voor textiel kon gebruiken.

Circulaire uitdaging

van afval tot waardevol product
Ik geloof sterk in de waarde van de reststroom van Japanse duizendknoop. Omdat deze plant hard wordt bestreden met als doel de soort volledig uit te roeien, is het moeilijk om voet aan de grond te krijgen om de reststroom te gebruiken voor ontwerpprojecten. Met BlueCity Rotterdam heb ik onderzocht hoe je waardevolle producten kunt maken van dit industriële afval, met een parallelle focus op een valide businessmodel achter de opgeleverde prototypes. Daarom is Japanse duizendknoop gekozen als een van de reststromen voor BlueCity’s Circular Challenge 2022.
Tijdens de Circular Challenge ontwikkelt een team van jonge professionals een circulaire business case met industrieel afval – in 6 weken tijd. Team Why Knot ontwikkelde een wandpaneel gemaakt van de Japanse duizendknoop plant en won de Circular Challenge. Tijdens BlueCity’s Symbiosis festival organiseerden we een Deep Dive sessie over het gebruik van invasieve soorten als hulpbron.
Project

Materiaalonderzoek Laura Luchtman, Kukka Concept Pepijn Schmeink Samenwerkende partners BlueCity Rotterdam

Wil je met me samenwerken?

Neem contact op