Loading
biodesign

The Exploded View

Projectbeschrijving

een nieuwe, biobased manier van bouwen

Na meer dan 4 jaar onderzoek met Kukka’s biodesign project Living Colour sloegen we de handen ineen met Biobased Creations voor The Exploded View; een radicaal nieuwe kijk op de realisatie van een huis. Het ontleden van het eindeloze aantal toepassingen in een huis, om ze opnieuw op te bouwen met behulp van circulaire methoden en biobased materialen. De materialen en toepassingen van vandaag en de (nabije) toekomst.

The Exploded View laat de eindeloze, potentiële materiaalstromen zien die beschikbaar zijn en die nog niet worden gebruikt in de bouwwereld. Bijvoorbeeld materiaalstromen uit voedsel, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs uit onze eigen leefomgeving.

Dit experimentele ontwerp deelt het onderzoek naar materialen die de productiecirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden.

Bovenal is The Exploded View een ‘live research’ en ‘storytelling’ installatie. Het is een model van een vrijstaand huis waarin verschillende biobased materialen en circulaire methoden naast elkaar worden getoond. Het model en de levensgrote blauwdruk laten alles zien wat ontdekt is, maar ook de onderdelen die nog ontbreken – de vraagtekens.

Design by Nature

tentoonstelling over biobased huisvesting

Design by Nature – een tentoonstelling over het bouwen en inrichten van huizen met behulp van biobased materialen – toont de vindingrijkheid en schoonheid van toegepaste kunst, met een basis in de natuur, allemaal in een vertrouwde huiselijke omgeving.

De natuur biedt ons aantrekkelijke, innovatieve, praktische oplossingen voor problemen als klimaatverandering, afval, verspilling van hulpbronnen, droogte en koolstofuitstoot. Kunstenaars experimenteren met een breed scala aan materialen en processen, en Design by Nature laat de resultaten zien.

Voor de tentoonstelling hebben we een textiel “douchegordijn” geverfd voor het schaalmodel van de badkamer. Het textiel (biologisch katoen en ahimsa zijde) is geverfd met levende bacteriën. De bacteriën zijn verantwoordelijk voor een deel van het ontwerp en de productie, waarbij geen giftige chemicaliën worden gebruikt.

We gebruiken natuurlijk voorkomende bacteriën die zich voeden met voedingsstoffen en deze omzetten in pigmenten. De bacteriën worden gekweekt op het textiel zelf terwijl het tegelijkertijd wordt geverfd. Dit levende verfproces laat zichtbare groeipatronen achter op de stof die uniek zijn voor elke verf batch.

het geverfde textiel vóór het verwerken

“Hoe kunnen we de wereld redden van de klimaatcrisis?
Is er schoonheid in duurzaamheid?”

Project

Textiel Ontwerp
Laura Luchtman, Kukka

Ontwerp The Exploded View
Pascal Leboucq, Biobased Creations / Company New Heroes

Concept
Pascal Leboucq & Lucas De Man, Biobased Creations / Company New Heroes

The Exploded View is een initiatief van:

BPD, Jansen by ODS, Moodumo, Provincie Noord-Brabant, Buro Kade, Dutch Design Foundation, Biobased Creations / Company New Heroes.

Tentoonstellingen

Building with Nature · Erasmus Huis · Jakarta (ID) · juli 2022
The Exploded View · Design Museum · Gent (BE) · april – juni 2022
The Exploded View · The New Block · Eindhoven · oktober 2021
Design by Nature · Museum de Fundatie · Zwolle · juli – oktober 2021

Awards

Henry van de Velde Silver Award 2022 – categorie ontwerponderzoek
Dezeen Awards 2022 – duurzaamheid shortlist

Wil je met ons samenwerken?

Neem contact met ons op