Loading

Projectbeschrijving

textiel verven met bacteriën

Living Colour is een experimenteel biodesign project dat de esthetische mogelijkheden onderzoekt van natuurlijk en duurzaam textiel verven met pigment-producerende bacteriën.

Sommige bacteriën produceren pigmenten die biologisch afbreekbaar zijn en vriendelijk zijn voor mens, dier en milieu. Bacteriële kleurstoffen kunnen een alternatief vormen voor giftige textielkleurstoffen.

Met onze “live dyeing” methode – waarbij we bacteriën op stof kweken – leggen we de levenscyclus van de bacterie vast, wat resulteert in visuele groeipatronen die uniek zijn voor elke verf batch.

Living Colour is zowel ambachtelijk als zeer innovatief. We verwijderen bewust alle overbodige en vervuilende stappen uit het verfproces; we gebruiken geen giftige chemicaliën, weinig water, lage temperaturen en geen textielbehandelingen. Dit doordachte proces resulteert in levendige kleuren met een natuurlijke levensduur, die de industriële kleurstandaarden uitdagen.

Het is co-creatie tussen mens en micro-organisme, geschikt voor experimentele ontwerpen, zoals onze samenwerking met PUMA en The Exploded View.

Het kweken van bacteriën als verffabriek kan leiden tot een duurzamere manier om de wereld te kleuren.

Cymatisch onderzoek

patronen maken met geluid

Living Colour begon in 2016 met cymatisch onderzoek. We onderzochten de mogelijkheden om bacteriën in patronen te laten groeien door ze bloot te stellen aan geluidsfrequenties. Het is bekend dat de resonantie van geluidsfrequenties geometrische patronen in materie creëert. Dit principe wordt cymatica genoemd.

In vaste stoffen worden deze prachtige patronen Chladni-figuren genoemd en in vloeistoffen Faraday-golven.

Het cymatisch onderzoek is gepubliceerd in een open-source boek gemaakt door Laura, beschikbaar op Issuu. Lees voor meer achtergrondinformatie ook de blog post.

TEDx Talk

inspiratie delen

Project

Ontwerp en Concept
Laura Luchtman, Kukka
Ilfa Siebenhaar, Studio Ilfa Siebenhaar

Lab partners
Hogeschool Rotterdam
BlueCity Lab Rotterdam

Partnerships
Vienna Textile Lab (BInc.ink)

Samenwerkingspartners
ArtEZ Future Makers
Waag Society Amsterdam
Wageningen University & Research

Tentoonstellingen

MoPop Seattle (VS)
TextielMuseum (NL)
London Design Festival (UK)
State of Fashion Biënnale (NL)
Dutch Design Week (NL)

Pers

Viewpoint Colour
Domus
American Scientist
Vogue Business
Nomad Magazine

Boeken

The Colour Bible, Laura Perryman
Unfolding Fashion Tech, Marina Toeters

Subsidies

ELIIT door Europese Commissie
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
BankGiro Loterij Fonds

Awards

Greenpact Impact Awardgewonnen door ons ACT-studententeam van Wageningen University & Research voor “Living Colour”-onderzoek

Wil je met ons samenwerken?

Neem contact met ons op