Loading

Living Colour

Living Colour

Living Colour

biodesign onderzoeksproject

Living Colour is een biodesign onderzoeksproject dat de mogelijkheden verkent van textielverven met levende bacteriën en geluidsfrequenties.

Het project is een samenwerking tussen Laura Luchtman (Kukka) en partner-in-design Ilfa Siebenhaar. Ilfa & ik leerden elkaar kennen tijdens de cursus Textile Academy van Waag Society in Amsterdam. We zijn beiden gefascineerd door bacteriële pigmenten, geluidspatronen en duurzaamheid. Voor dit project besloten we onze krachten te bundelen.

SEO NAME

Zijde Shibori

janthinobacterium lividum
SEO NAME

Materiaal Tests

zijde & katoen
SEO NAME
SEO NAME

Over het Project

textiel verven met bacteriën

 

Het onderzoek startte in het biomedisch lab van de Hogeschool Rotterdam. We onderzochten mogelijkheden om bacteriën in patronen te laten groeien door ze bloot te stellen aan geluidsfrequenties, manieren om het groeiproces te versnellen en optimale groeiomstandigheden. We vroegen ons af “Welk effect hebben geluidsfrequenties op de productie van bacteriële pigmenten?” en “Kunnen we het groeiproces van bacteriën controleren?”
Op deze manier probeerden we willekeurige groei te voorkomen en daarmee patronen te creëren op textiel.

Bacteriële verfstoffen zijn een alternatief voor synthetische verf. Het verfproces gebruikt geen chemicaliën, minder water en kan mogelijk positieve eigenschappen aan stof toevoegen, zoals antibacteriële functies. Het kweken van bacteriën als verffabriek kan leiden tot een duurzamere manier om de wereld te kleuren.

Publicatie

Onze resultaten zijn gepubliceerd in een open source boek (Engelstalig), beschikbaar op Issuu. De publicatie is ook opgenomen in de collectie van de bibliotheek van de Hogeschool van Luzern in Zwitserland. Hun onderzoeksteam (product & textiel) onderzoekt grensverleggende ontwikkelingen op het gebied van natuurlijke verf- en print technieken/materialen in samenwerking met ‘Raum für Farben‘ (ruimte voor kleur).

Lees het blog artikel voor meer achtergrondinfo en bekijk de pers sectie voor alle perspublicaties.

Exposities

Living Colour was in 2017 onderdeel van de tentoonstelling Earth Matters, gecureerd door Li Edelkoort & Philip Fimmano en de Organic Selection in Keyhouse tijdens Munich Fabric Start in september 2017.

Website

We hebben een website gewijd aan dit project. Bezoek www.livingcolour.eu en het instagram account @livingcolourcollective.

SEO NAME

AUDIO TESTS

ongebleekte zijde
SEO NAME
SEO NAME
SEO NAME