Loading

Living Colour

biodesign onderzoeksproject

Living Colour is een biodesign onderzoeksproject dat de mogelijkheden verkent van textielverven met levende bacteriën en geluidsfrequenties.

Het project is een samenwerking tussen Laura Luchtman (Kukka) en partner-in-design Ilfa Siebenhaar. Ilfa & ik leerden elkaar kennen tijdens de cursus Textile Academy van Waag Society in Amsterdam. We zijn beiden gefascineerd door bacteriële pigmenten, geluidspatronen en duurzaamheid. Voor dit project besloten we onze krachten te bundelen.

SEO NAME

Zijde Shibori

janthinobacterium lividum
SEO NAME

Materiaal Tests

zijde & katoen
SEO NAME
SEO NAME

Over het Project

textiel verven met bacteriën

 

Living Colour is een doorlopend biodesign-onderzoeksproject dat de mogelijkheden onderzoekt van natuurlijk textielverven met pigmentproducerende bacteriën.

We zijn op zoek naar een alternatief voor giftige textielkleurstoffen. De pigmenten die in sommige bacteriën worden gevonden, zijn biologisch afbreekbaar en vriendelijk voor mens, dier en milieu. We onderzoeken optimale groeiomstandigheden voor bacteriële pigmenten, manieren om het verfproces op te schalen en de mogelijkheden van het groeien van bacteriën in patronen te verkennen door ze bloot te stellen aan geluidfrequenties.

Het verfproces gebruikt geen giftige chemicaliën, minder water, lagere temperaturen en zou gunstige eigenschappen aan stoffen kunnen toevoegen, zoals een antibacteriële functie. Het kweken van bacteriën als verffabriek kan leiden tot een duurzamere manier om de wereld te kleuren.

Publicatie

De resultaten van het geluidsonderzoek zijn gepubliceerd in een open source boek (Engelstalig), beschikbaar op Issuu. De publicatie is ook opgenomen in de collectie van de bibliotheek van de Hogeschool van Luzern in Zwitserland. Hun onderzoeksteam (product & textiel) onderzoekt grensverleggende ontwikkelingen op het gebied van natuurlijke verf- en print technieken/materialen in samenwerking met ‘Raum für Farben‘ (ruimte voor kleur).

Lees het blog artikel voor meer achtergrondinfo en bekijk de pers sectie voor alle perspublicaties.

Website

We hebben een website gewijd aan dit project. Bezoek www.livingcolour.eu en het instagram account @livingcolourcollective.

SEO NAME

AUDIO TESTS

ongebleekte zijde
SEO NAME
SEO NAME
SEO NAME