Loading

Living Colour

biodesign

Living Colour

biodesign

Living Colour

textiel verven met bacteriën

Living Colour is een biodesign onderzoeksproject dat de mogelijkheden verkent van textiel verven met pigment producerende bacteriën.

Kukka wil de wereld een klein beetje mooier maken. Niet alleen op esthetisch vlak, maar ook op sociaal en duurzaam gebied. Ons werkveld, de mode en textiel industrie, is een van de meest vervuilende en uitbuitende industrieën ter wereld. Kukka wil bijdragen aan een nieuw systeem dat de onze planeet met respect en zorg behandelt.

Kukka’s visie voor een duurzame toekomst is een die biobased, hernieuwbaar en circulair is.

Bacterieverf kan een alternatief bieden voor giftige en milieubelastende textiel verven. De pigmenten die door sommige bacteriën worden geproduceerd zijn biologisch afbreekbaar en vriendelijk voor mens, dier en milieu. Samen met wetenschappers onderzoeken we optimale groeiomstandigheden voor bacteriële pigmenten, manieren om het verfproces op te schalen en de mogelijkheden van het groeien van bacteriën in patronen door ze bloot te stellen aan geluidfrequenties.

Het verfproces gebruikt geen giftige chemicaliën, weinig water, lage temperaturen en zou gunstige eigenschappen aan stoffen kunnen toevoegen, zoals een antibacteriële functie.

Het kweken van bacteriën als verffabriek kan leiden tot een duurzamere manier om de wereld te kleuren.

living colour textile dyed with bacteria and cymatic frequencies

Zijde Shibori

geverfd met Janthinobacterium lividum
dyeing textiles with bacteria and sound
stone washed silk dyed with bacterial pigments
sustainable materials dyed with bacterial pigments

Materiaal Tests

duurzame materialen van ontwerpers Diana Scherer, Beatrice Waanders, Aniela Hoitink en Pyratex geverfd met Serratia marcescens

Over het Project

een duurzame manier om de wereld te kleuren
Cymatica

In het cymatica onderzoek verkenden we de mogelijkheden van het in patronen laten groeien van bacteriën door ze aan geluidsfrequenties bloot te stellen. De resonantie van geluid creëert namelijke prachtige patronen in materie. Dit fenomeen heet cymatica. In vaste materie worden de patronen Chladni figuren genoemd en in vloeibare materie Faraday golven.

Samen met geluidstechnicus Eduard van Dommelen ontwierpen en bouwden we een geluidsinstallatie in het biomedisch lab van Hogeschool Rotterdam. Hier voerden we diverse experimenten uit met verschillende geluidsfrequenties van laag tot hoog. Dit resulteerde verrassend genoeg in effen geverfde stoffen met een intense kleur, in tegenstelling tot de stoffen die niet waren blootgesteld aan deze geluidsgolven die willekeurige vlekken en minder intense kleuren vertoonden.

Publicatie

De resultaten van het geluidsonderzoek zijn gepubliceerd in een open source boek (Engelstalig) gemaakt door Laura, beschikbaar op Issuu. Voor meer achtergrondinfo lees het blog artikel.

Materialen

Wat bacteriële verf ook uniek maakt is dat de verf goed hecht aan bijna ieder soort vezel. We verven (biologisch) katoen, wol, linnen, (ahimsa peace) zijde, Tencel, viscose, polyester, elastaan, polyamide, Pyratex Health fabric en zelfs mycelium van NEFFA en textiel van plantenwortels van Diana Scherer.

Een circulaire outfit

Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research, droeg een circulaire outfit tijdens de opening van het 100e academisch jaar in september 2018. De kleding werd ontworpen door vijf Nederlandse ontwerpers. Vanuit Living Colour ontwierp en verfde Ilfa een zijden sjaal gemaakt van ahimsa peace zijde om het ensemble compleet te maken. Tijdens de festiviteiten gaven wij tevens een geverfd pochet aan premier Mark Rutte. Bekijk de outfit en lees meer op het blog.

Pers

Living Colour is gepubliceerd in nationale en internationale media zoals TextielPlus Magazine, NRC Next, Financieel Dagblad, Vakblad Kleur & Stijl, Viewpoint Colour, Domus, Stylus, American Scientist, Fast Company, Munique Magazine, Ecotextile, Sourcing Journal, Tactile Trends and Fibre2Fashion. Bekijk de pers sectie voor meer pers publicaties.

Exposities

Ons textiel, onderzoek en proces is tentoongesteld in diverse exposities en vakbeurzen, waaronder Dutch Design Week, Material Revolution L.A., London Design Festival, Earth Matters in TextielMuseum Tilburg, Nacht van Kunst en Kennis Leiden, Munich Fabric Start, State of Fashion Arnhem, Raw Assembly Sydney, Neuni x Design Shanghai, ColourNext tijdens India Design ID Delhi, Future Fabrics Expo Londen en Neonyt Berlijn.

Presentaties

Laura gaf verschillende inspirerende lezingen over Living Colour, biodesign en duurzaamheid bij Neonyt Berlijn, Avantex Parijs, TEDxRotterdam, BlueCity, VentureCafé, Colour Materialized symposium door stichting KleurenVisie, Natuurlijk Kleuren symposium door TextielCommissie en Hogeschool Rotterdam.

 

living colour cymatics experiment

AUDIO TESTS

ongebleekte zijde
living colour cymatics experiment

AUDIO TESTS

effen en intense kleur
living colour textile dyed with bacteria and cymatic frequencies

SHIBORI ZIJDE

ongebleekte zijde
bacterial colours on textiles

BACTERIËLE KLEUR

op diverse textielsoorten
dyeing textiles with bacteria and cymatics

Katoen

ongebleekt biologisch katoen
living colour textile dyed with bacteria and cymatic frequencies

MATERIAAL TESTS

zijde en katoen in diverse breisels en weefsels

Samenwerkingspartners

X
Support us: Vote for Chromarama in the Dezeen Awards 2021 design category Homeware