Loading

Projectbeschrijving

de eerste sportcollectie geverfd door bacteriën

Design to Fade is ‘s werelds eerste sportkledingcollectie geverfd met & door bacteriën. De prototype capsulecollectie, ontworpen voor PUMA’s biodesigntentoonstelling op de Milan Design Week 2020, stelt een duurzaam verfalternatief en een nieuwe natuurlijke esthetiek voor, en daagt tegelijkertijd de kleurnormen in de industriële productie uit. De kleur van de kleding en
schoenen veranderen na verloop van tijd, waardoor het unieke karakter van elk kledingstuk en de activiteit van de drager wordt versterkt.

Na meer dan 3 jaar onderzoek met Kukka’s biodesign project Living Colour zijn we een samenwerking aangegaan met PUMA Innovation om de weg te wijzen naar een regeneratieve toekomst.

De bacteriën zijn verantwoordelijk voor een deel van het ontwerp en de productie, waarbij geen giftige chemicaliën worden gebruikt. We gebruiken natuurlijk voorkomende bacteriën die zich voeden met voedingsstoffen en deze omzetten in pigmenten. De bacteriën worden gekweekt op het textiel zelf, terwijl het tegelijkertijd wordt geverfd.

Dit levende verfproces laat zichtbare groeipatronen achter op de stof die uniek zijn voor elke verf batch. Om stoffen gelijkmatig te verven wordt het pigment uit de bacteriën gewonnen en als verf gebruikt.

Materiaal Proeven

testen van verschillende substraten

We begonnen het project met materiaalproeven waarbij we een aantal PUMA-materialen – zoals rubber, leer, schuim en stoffen – testten met onze verfprotocollen. Deze kleurproeven vormden de basis en het begin van de collectie.

De Collectie

iconische stijlen in een nieuw jasje

De collectie bestaat uit zes kledingstukken, die we hebben gebaseerd op PUMA’s iconische archiefstijlen – zoals het T7 jack, de retro hardloopshort en het windjack – sokken en schoenen. We deconstrueerden de kledingpatronen en ontwierpen nieuwe looks.

Voor deze collectie hebben we ons verder laten inspireren door de roodrugsalamander. De bacteriën die we gebruiken beschermen deze salamander tegen een dodelijke schimmel. We gebruikten de vloeiende vormen van de salamander in combinatie met genderneutrale silhouetten.

We werkten met sportkledingstoffen die worden gebruikt in de collecties van PUMA om de PUMA-signatuur en -kwaliteit te garanderen. Om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, wordt textiel uit eerdere collecties en overtollig textiel gebruikt. Deze stoffen worden aangevuld met ecologische zijde en hennep. De verscheidenheid aan vochtafvoerende synthetische en natuurlijke vezels laat de vele verfmogelijkheden zien, met verschillende tinten en schakeringen van dezelfde kleur.

Net als in de natuur verandert de kleur van het textiel met de seizoenen van het kledingstuk of de schoen, wat het unieke karakter van elk kledingstuk en de activiteit van de drager versterkt.

Design to Fade; PUMA x Living Colour
Design to Fade; PUMA x Living Colour

“Als we voorbeelden nemen uit de natuur
en de waarde ervan leren inzien,
kunnen we ons productieproces
inrichten als een goed functionerend ecosysteem.”

Design to Fade; PUMA x Living Colour
Design to Fade; PUMA x Living Colour
Design to Fade; PUMA x Living Colour
Design to Fade; PUMA x Living Colour
Design to Fade; PUMA x Living Colour
Design to Fade; PUMA x Living Colour

De tentoonstelling

milaan design week

Design to Fade maakt deel uit van PUMA’s (jaarlijkse) biodesigntentoonstelling op de Milaan Design Weekwaar het bedrijf nieuwe manieren presenteert om de impact van mode en sportkleding op het milieu te verminderen.

De tentoonstelling Design to Fade omvat twee projecten: Living Colour en Streamateria (kledingstukken gemaakt van duurzame stof maar met een opzettelijk korte levensduur).

Ondanks het feit dat de Milan Design Week werd afgelast vanwege covid en de tentoonstelling daarom alleen virtueel plaatsvond, verdient het ontwerp dat werd gemaakt met de Milanese studio Innovation by Design toch een eervolle vermelding.

Van het tijdelijke karakter van de tentoonstelling, via de levenscyclus van de producten tot het bacteriële kleurproces – omarmden we het ontwerp dat sierlijk vervaagt.

Hoewel nog geen van deze projecten een commercieel stadium heeft bereikt, zijn ze een belangrijke stap om PUMA in de toekomst duurzamer te maken.

Innovation by Design Milan exhibition design
Innovation by Design Milan exhibition design
Innovation by Design Milan exhibition design
Innovation by Design Milan exhibition design
Innovation by Design Milan exhibition design
Innovation by Design Milan brainstorm
Project

Ontwerp en Concept
Laura Luchtman, Kukka
Ilfa Siebenhaar, Studio Ilfa Siebenhaar

PUMA Innovation team
Charles Johnson
Romain Girard
Matthias Hartmann
Sabrina Zinner
Hugh Clarke
Michele Mitchell-Hofmann

Confectie
Kerstin Goy-Yun, Naht & Tat

Labpartner
Hogeschool Rotterdam

Fotografie en videografie
Ingo Foertsch

Modellen
Luna, Vida Models
Marvin Opana, Vida Models

MUAH
Elke Kampermann

Tentoonstelling Ontwerp
Innovation by Design Milaan

Tentoonstellingen

Fresno Art Museum (VS)
TextielMuseum (NL)
Discovery Museum (NL)
Franz Mayer Museum (MEX)
Milaan Design Week (IT)

Pers

WGSN
Elle
L’Officiel
GQ
Hypebeast

Wil je met ons samenwerken?

Neem contact met ons op