Loading

Design to Fade

de allereerste sport collectie geverfd met bacteriën

Na meer dan 3 jaar onderzoek voor Kukka’s biodesign-project Living Colour, banen we in samenwerking met PUMA Innovation een weg naar een afvalvrije toekomst en een nieuwe esthetiek.

We vinden de manier waarop we sportkleding maken opnieuw uit. Door producten te ontwerpen en te verven met gepigmenteerde bacteriën minimaliseren we de negatieve effecten op het milieu.

De bacteriën zijn verantwoordelijk voor een deel van het ontwerp en de productie, waar geen giftige chemicaliën aan te pas komen. We gebruiken natuurlijk voorkomende bacteriën die voedingsstoffen fermenteren tot pigmenten. De bacteriën worden op het textiel gekweekt, waarbij het tegelijkertijd wordt geverfd.

Hierdoor vormen zichtbare groeipatronen op de stof die uniek zijn voor elke verfbeurt. Om stoffen in een gelijkmatige kleur te verven, wordt het pigment uit de bacteriën gewonnen en als kleurstof gebruikt.

De collectie bestaat uit zes kledingstukken, gebaseerd op PUMA’s iconische archiefstukken – zoals het T7-jack, de retro-hardloopshort en het windjack – sokken en schoenen. We hebben de originele patronen gedeconstrueerd en zijn begonnen met het ontwerpen van nieuwe looks.

Voor deze collectie lieten we ons verder inspireren door de roodrugsalamander. De bacteriën die we gebruiken beschermen deze salamander tegen een dodelijke schimmel. We gebruiken de vloeiende vormen van de salamander in combinatie met genderneutrale silhouetten.

Gemaakt van een verscheidenheid aan vochtregulerende synthetische stoffen en natuurlijke vezels zoals zijde en hennep, toont de collectie de grote toepasbaarheid van de bacterie-kleurstoffen.

Net als in de natuur, verandert de kleur van het textiel met de seizoenen van het kledingstuk of de schoen, waardoor het unieke karakter van elk kledingstuk en de drager wordt versterkt.

“Als we voorbeelden nemen uit de natuur
en de waarde ervan leren zien,
kunnen we ons productieproces organiseren
als een goed functionerend ecosysteem.”

Puma Innovation x Living Colour
Puma Innovation x Living Colour
Puma Innovation x Living Colour
Puma Innovation x Living Colour
Puma Innovation x Living Colour
Puma Innovation x Living Colour

Design to Fade is onderdeel van PUMA’s jaarlijkse biodesign presentatie tijdens Milaan Design Week. Hiermee presenteert het bedrijf sinds 2018 nieuwe manieren om de milieu-impact van mode en sportkleding te verminderen. Hoewel geen van deze projecten een commercieel stadium heeft bereikt, zijn ze een belangrijke stap om PUMA in de toekomst duurzamer te maken.

Puma Innovation x Living Colour
Puma Innovation x Living Colour

foto en video credits: Ingo Foertsch, lab samenwerking met Hogeschool Rotterdam
modellen: Marvin Opana en Luna